Diskusprolaps i lænden
Diskusprolaps i lænden

Diskusprolaps i lænden

 

Lænden er faktisk det område, hvor de fleste rammes af diskusprolaps.

 

En diskusprolaps opstår, når der kommer en revne i den hårde ydre skal af diskus (de støddæmpende bruskskiver mellem hvirvlerne i rygsøjlen). En sådan revne kan tillade, at det bløde materiale i diskus’ midte trænger igennem revnen og forårsager irritation af det omkringliggende væv og af dele af iskiasnerven. Diskusprolaps kan opstå af en enkeltstående skade, men oftest udvikles den gradvist i tilfælde af kronisk dårlig lændefunktion.

 

Folk med diskusprolaps oplever varierende symptomer. De fleste har meget ondt i benet og oplever ofte jagende smerter udstrålende fra lænden til balle, lår, læg, fod og tæer. Man kan også opleve følelsesløshed eller ændret følesans i det påvirkede område, til tider med en stikkende snurrende og/eller sovende fornemmelse, ligesom man kan opleve at være svag i det pågældende ben eller fod. Nogle mennesker har slet ikke ondt i ryggen men kun i benet.

 

Har man diskusprolaps i lænden, ydes der ekstra tilskud til behandling fra den offentlige sygesikring via et såkaldt "Prolaps-pakke-forløb". Se priser HER.

 

Hartvigsen & Hein Rygcenter og Idrætsklinik, Vestergade 11 - 5000 Odense C, Tlf. 66 12 23 82, E-mail: info@rygklinik.dk