Skal jeg gå til kiropraktor eller fysioterapeut? Få vores svar her.
Hvornår er det bedst at gå til kiropraktor, og hvornår er det bedst at gå til fysioterapeut? Det er der mange, der er i tvivl om. Derfor giver vi dig her en forklaring på, hvad de to forskellige behandlingsformer er, og ikke mindst hvad forskellen på dem er.
Kiropraktik. Kort fortalt.
Kiropraktorer beskæftiger sig med undersøgelse, diagnose, forebyggelse og behandling af smertetilstande og nedsat funktion i muskel- og skeletsystemet. Behandlingerne udføres primært manuelt, hvor kiropraktoren med hænderne manipulerer med led og muskler. Derudover rådgiver kiropraktoren om, hvordan man bedst forholder sig til sine smerter og laver også træning- og øvelsesterapi.
Fysioterapi. Kort fortalt.
Fysioterapeuter undersøger og behandler patienter med problemer i bevægeapparatet som følge af overbelastning og skader, ligesom de er uddannede i at tage sig af genoptræning og rehabilitering efter sygdom og skader. Fysioterapeutisk behandling handler især om triggerpunktbehandling (massage af ømme punkter i musklerne), mobilisering af leddene samt træning og øvelser.
Fysioterapeuter og kiropraktorer arbejder tæt sammen under samme tag hos Hartvigsen & Hein
Fysioterapeuterne og kiropraktorerne arbejder tæt sammen i langt de fleste forløb hos os. Det er kiropraktorerne, der tager sig af udredningen og det meste af den manuelle behandling hos os. Fysioterapeuterne tager sig af al træning og øvelsesinstruktionerne. Fysioterapeuterne kan i nogle tilfælde også tage sig af nogle af de manuelle behandlinger.Vi har fordelen ved at være under samme tag og arbejde tæt sammen hver dag. Det giver dig de bedste forudsætninger for et effektivt behandlingsforløb med den rette behandlingstype.
Din første behandling hos os starter typisk hos en kiropraktor
Når du kommer her første gang, vil du som udgangspunkt starte hos en kiropraktor, med mindre du har et specifikt ønske om at komme til en fysioterapeut.
Vi afsætter god tid til din første konsultation, da det er vigtigt at få alt med om dit problem. Din kiropraktor spørger grundigt ind til dit problem og dit generelle helbred. Disse oplysninger er vigtige for at kunne give dig den bedste og mest effektive behandling og rådgivning. Derudover udfører kiropraktoren også en grundig undersøgelse. Herefter vil vi kunne udarbejde det helt rigtige behandlingsforløb, så du føler dig tryg og velinformeret undervejs.
Starter du hos en af fysioterapeuterne, vil der også her være afsat tid til en uddybende samtale, en grundig undersøgelse og selvfølgelig planlægning og igangsættelse af et optimalt forløb for dig.
Er man eksisterende patient hos os, vil man i de fleste tilfælde være klar over, hvilken behandler der bedst kan afhjælpe ens problem. Er man i tvivl, kan man rette henvendelse til sin vanlige behandler og tale med denne om det.
Den længere forklaring på kiropraktik og hvorfor det næsten altid er smertefrit og uden bivirkninger at få kiropraktisk behandling.
I kiropraktikken arbejder vi med at behandle smerter og funktionsforstyrrelser i både led og muskler. For at blive kiropraktor skal man læse en 5-årig kandidatuddannelse på universitetet fulgt af 1 år i turnus. Det er en uddannelse, der gør kiropraktoren ekspert i at diagnosticere sygdomme og lidelser i muskler og led (også kaldet bevægeapparatet). Læs mere om kiropraktoruddannelsen på Syddansk Universitet her.
Kiropraktorer behandler oftest patienter med smerter, der stammer fra rygsøjlen. Men de kan også hjælpe med problemer, der viser sig i enten arme eller ben. Kiropraktoren bruger manuelle teknikker, der i behandlingsforløbet kombineres med træning, øvelser og rådgivning.
Det er næsten altid smertefrit at få manipulationsbehandling hos en kiropraktor. Det er der mange, der ikke ved. Derudover vil du også opleve, at der stort set ingen bivirkninger er (udover eventuel forbigående træthed og ømhed). Kiropraktoren tilpasser altid behandlingen lige præcis til din alder, fysik og problematik. Det betyder, at du kan få kiropraktisk behandling uanset din alder og din fysik.
Det overordnede mål med alle kiropraktiske behandlinger er at genskabe den normale funktion af kroppens led og muskler. Muskler og led, der fungerer normalt, bliver nemlig ikke irriterede og giver gener i form af smerter, ømhed, stivhed eller spændinger. På den måde kan kiropraktoren nedbringe eller helt fjerne dine smerter ved at genskabe den normale funktion af din krops led og muskler. Derfor er kiropraktorens behandling altså ikke kun fokuseret på dine symptomer i sig selv, men også på årsagen til, at de er kommet.
Den længere forklaring på fysioterapi og hvordan vi har fokus på at genskabe dine naturlige og smertefrie bevægelser.
Det overordnede mål med fysioterapi er at genskabe naturlige og smertefrie bevægelser. Fysioterapeuter har dybdegående viden omkring problemer som følge af overbelastning og skader. Derudover er der i fysioterapien også specialviden i genoptræning og rehabilitering efter sygdom og skade.
Led og muskler, der fungerer optimalt, giver ikke problemer i form af smerter, stivhed eller andre symptomer. Fysioterapeuter arbejder ud fra analyse af folks bevægelser, styrke og fleksibilitet og bruger denne til at planlægge forløb rettet mod at genskabe naturlige og smertefrie bevægelser. Dette kan gøres ved hjælp af manuel behandling af muskler og led samt ved hjælp af træning og øvelser. For langt de fleste mennesker med led- og muskelrelaterede problemer vil der være behov for træning, og du skal derfor være indstillet på selv at yde en indsats, for at vi kan hjælpe dig bedst muligt. Dette gælder især, hvis du har haft problemer i længere tid, eller hvis dine problemer har tendens til at komme igen.
Fysioterapeutuddannelsen er en 3½-årig professionsbachelor med mulighed for at læse videre til en kandidatgrad i fysioterapi. Man kan læse til fysioterapeut flere steder i Danmark. Læs mere om fysioterapeutuddannelsen på University College Lillebælt i Odense her.