Nakkespænding/ -stivhed.
Spændinger i nakkemuskulaturen og deraf følgende stivhed i nakken er hyppigt forekommende i befolkningen.
Symptomerne udløses af spænding og dårlig funktion af nakkens og skulderområdets muskler og led. Når disse ikke er fuldt bevægelige, mangler koordination og er spændte, vil man have tendens til at spænde yderligere ved belastning. Medvirkende faktorer til udviklingen af nakkespænding- og stivhed kan bl.a. være dårlig holdning, ensformige arbejdsstillinger eller gentagne bevægelser.
Din behandler vil identificere de led- og muskelmæssige faktorer, som forårsager smerterne, og afhængig af faggruppe behandle dem med manipulations- og/eller massageteknikker. Derefter er det oftest nødvendigt at lære sig teknikker og øvelser til at vedligeholde effekten af behandlingen samt at korrigere arbejdsstillinger. Hos nogle mennesker kan spænding og stivhed skyldes artrose (slidforandringer) i nakken.
Hold i nakken (facetsyndrom).
Hold i nakken er akut opståede smerter, hvor man er ude af stand til at dreje hovedet i en eller flere retninger. I alvorlige tilfælde holdes hovedet i en skæv stilling (afværgeholdning).
Hold i nakken menes at være forårsaget af udtalte muskelspændinger og fastlåsning af et eller flere led i nakken. Årsagen kan i nogle tilfælde være svær at identificere, men et nakkehold kan f.eks. skyldes forkerte sovestillinger eller træk. Især hos børn er det vigtigt at udelukke halsinfektion, da dette i nogle tilfælde kan give hold i nakken. Gentagne hold i nakken kan skyldes en kronisk dårlig nakkefunktion, der provokeres med mellemrum.
Kiropraktisk behandling er yderst effektiv, når årsagen til nakkeholdet findes i muskler og led – og det gør det oftest. Behandlingen består af ledfrigørende manipulation/mobilisering i den udstrækning og på det tidspunkt, hvor dette lader sig gøre uden nævneværdigt ubehag, samt af massage, udstrækning og øvelser. Brug af is på det irriterede væv er gavnligt ved hold i nakken.
Diskusprolaps i nakken.
Diskusprolaps i nakken forekommer heldigvis forholdsvis sjældent, for det er meget ubehageligt og smertefuldt. Heldigvis er prognosen god.
En diskusprolaps opstår, når der kommer en revne i den hårde ydre skal af diskus (de støddæmpende bruskskiver mellem hvirvlerne i rygsøjlen). En sådan revne kan tillade, at det bløde materiale i diskus’ midte trænger igennem revnen og forårsager irritation af nerver og evt. rygmarv. Diskusprolaps kan opstå af en enkeltstående skade på nakken, men oftest udvikles den gradvist i tilfælde af kronisk dårlig nakkefunktion.
Symptomerne på diskusprolaps er oftest jagende smerter udstrålende fra nakken til armen og hånden. Der kan være følelsesløshed eller ændret følesans i det påvirkede område, til tider med en stikkende snurrende og/eller sovende fornemmelse, ligesom man kan opleve at være svag i den pågældende arm eller hånd. Det er svært at finde hvile, specielt om natten, da symptomerne bl.a. forværres af at ligge ned.
Mange patienter med prolapslignende symptomer behandles dagligt i kiropraktiske og fysioterapeutiske klinikker. Normalisering af funktionen af nakkens led og muskler vha. manipulation, muskelafslappende teknikker og forskellige øvelser vil være medvirkende til at reducere irritationen af de påvirkede nerver, hvorved symptomerne gradvist fortager sig. Hvorvidt manipulation vil blive brugt, afhænger af problemets omfang og vil blive vurderet i hvert enkelt tilfælde. Korrekt udført manipulation for diskusprolaps i nakken er både sikkert og effektivt. Afhængigt af symptomernes sværhedsgrad og varighed vil helingstiden variere fra person til person, men der vil oftest være tale om en gradvis bedring over uger til måneder. Her på Rygcenteret gør vi meget ud af at have en sideløbende dialog og samarbejde med din egen læge, så du får den bedst mulige behandling suppleret med den bedst mulige smertestillende medicin under behandlingsforløbet. I svære tilfælde, som ikke bliver bedre af anden behandling, kan det være nødvendigt at fjerne prolapsen ved en operation. Imidlertid er operation ikke en garanti for smertefrihed.
Har man diskusprolaps i nakken, ydes der ekstra tilskud til behandling fra den offentlige sygesikring via et såkaldt “Prolaps-pakke-forløb”. Se priser her.
Piskesmæld (whiplash).
Betegnelsen piskesmæld stammer fra engelsk “whiplash”. Piskesmæld er betegnelsen for den bevægelse, der sker ved en ulykke, hvor man påkøres bagfra. Nakken bliver pludselig og uventet udsat for en voldsom og ukontrolleret bevægelse i først én og derefter i den modsatte retning.
En piskesmældsbevægelse vil forårsage forstrækninger af led, ledbånd, sener, muskler, nerver og discii . Nogle led og ledbånd kan blive strukket så meget, at de vil kunne bevæge sig for meget – de bliver hypermobile. Andre led vil miste evnen til at bevæge sig frit, hvilket giver stive områder i nakken. Der vil opstå smerte og stivhed i nakke- og skulderområdet, og er skaden slem nok til at påvirke nogle af nerverne, kan der opstå symptomer så som smerte, snurren og svaghed i en eller begge arme. Patienter, der har været ude for et piskesmæld, kan udvikle smerter i hele rygsøjlen, og nogle oplever svimmelhed, hovedpine og hukommelsestab. De sidstnævnte symptomer skyldes, at mange samtidig med piskesmældet får hjernerystelse. Symptomerne opstår oftest 24-48 timer efter ulykken, men kan i svære tilfælde opstå øjeblikkeligt. I mildere tilfælde kan der gå 1-2 uger, inden man oplever de første symptomer. Ved trafikulykker afhænger sværhedsgraden af de fysiske skader og symptomerne ikke nødvendigvis af skaden på de involverede biler. Man finder ofte de værste symptomer efter ulykker, der har givet lille materiel skade, da en meget ødelagt bil har absorberet størstedelen af kraften fra sammenstødet og derved “beskyttet” personen/personerne.
Behandling kan normalt påbegyndes allerede efter få dages forløb, i sjældne tilfælde først efter nogle uger. Den tilrettelægges af din behandler og vil ofte involvere både kiropraktor og fysioterapeut og nogle gange massør. Den vil bestå af manipulation af stive led og påvirkning af den skadede muskulatur vha. forskellige massage- og/eller strækteknikker afhængig af skadens omfang. Dette suppleres med øvelser, der gradvist justeres, efterhånden som symptomer og funktion bedres. Det er meget vigtigt, at man som piskesmældsramt tager aktiv del i sin behandling, hvorfor vi her på Rygcenteret lægger stor vægt på god øvelsesinstruktion og deltagelse på vores Træningshold Superviseret Individuel Træning – se Træningshold.